• Tel: (020) 6222329
  • Koningsstraat 54, Amsterdam
Lekker eten in een ongedwongen sfeer

Eetcafé Van Beeren

Ons restaurant is iedere dag geopend.
Het is ook mogelijk om in onze tuin te dineren, eventueel onder een warmtelamp.
Reserveren kan telefonisch of via de widget van Formitable op de homepage.
Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van al het nieuws.
Iedere 1e maandag van de maand organiseren wij een pubquiz. De eerstvolgende zal in september 2024 plaatsvinden.

Welkom bij van Beeren

Lekker eten in een ongedwongen sfeer en gezellig genieten van een perfect getapt biertje of een goed glas wijn, zonder poespas; dat is waar we voor gaan bij Eetcafé Van Beeren.

In ons restaurant bieden wij een aantrekkelijke combinatie van hollandse eetcafé-gerechten tot mediterrane hoogstandjes. Daarnaast is er dagelijks een wisselende avondschotel voor een mooie prijs. Wees er vroeg bij want ze zijn erg gewild!
Dineren doe je bij Van Beeren in de sfeer van een Amsterdams bruin café, bij stemmig kaarslicht aan gezellige houten tafeltjes, of aan de bar. In de zomer kun je terecht in onze romantische binnentuin, waar je in alle rust kunt genieten van heerlijke zomerse gerechten en een verfrissend glas wijn of bier, en dat op een steenworp afstand van de Nieuwmarkt.

Kom ook een keer genieten bij Van Beeren!

Geschiedenis

Eetcafé Van Beeren is één van die zeldzame pareltjes die de Amsterdamse horeca zo gevarieerd en aantrekkelijk maken. De zaak heeft een roemrucht verleden als bruine kroeg in de Nieuwmarktbuurt, waar vaak tot diep in de nacht werd getoept en gedronken. Waar buurtbewoners, krakers, studenten en uitgaanspubliek elkaar ontmoeten en onder het genot van een drankje filosofeerden over politiek, het leven en de prijs van een pilsje.
Maar tegenwoordig is Van Beeren vooral een echt Amsterdams eetcafé, waar de nadruk ligt op lekker eten.

Koningsstraat 54

Oude bewoners van de Nieuwmarktbuurt herinneren zich nog dat er niet altijd een café heeft gezeten op Koningsstraat 54. Decennia lang kochten de bewoners van de Nieuwmarktbuurt namelijk hun bietjes en spitskool bij Gerrit van Beeren Senior.
Een van de eerste vermeldingen van bedrijvigheid in de Koningsstraat 54 dateert uit het jaar 1900. Toen kocht een zekere Frederik van Drecht het winkelbedrijfspand voor het – in die tijd – astronomische bedrag van 5000 gulden, en liet hij het verbouwen voor nog eens 11.000 gulden.
In 1936 opent Gerrit van Beeren Senior een groentewinkel op dat adres. Hij was niet de enige die op dat idee was gekomen, want op dat moment zaten er in de Koningsstraat en de Korte Koningsstraat al vier groenteboeren. In die tijd zitten in de Koningsstraat vele tientallen kleine winkeltjes en bedrijfjes, zoals een schoenmaker, een slager, een sigarenboer, een boekdrukker en een likeur- en jeneverstokerij.
Zoon Gerrie ging van meet af aan regelmatig met zijn vader mee naar de centrale markt, die toen net naar de Jan van Galenstraat was verhuisd. Hij ging vanaf dat moment bij zijn vader in de winkel werken, en nam de zaak in 1954 over.

Bietjes worden Biertjes

Begin jaren tachtig loopt de tijd van de buurtwinkeltjes op zijn einde. Grote supermarkten en voorverpakt voedsel winnen terrein. Dat ziet Gerrit ook, en hij besluit tot een vlucht naar voren: onder het motto 'bietjes worden biertjes' bouwt hij zijn groentewinkel om tot een café dat op 9 juli 1982 zijn deuren opent. Er komt een prachtige eikenhouten bar in, met een koperen tap en spoelbak, en de maranti-lambrisering wordt getimmerd door Gerrit's schoonzoon.
Al vanaf september 1982 kan er in café Gerrit van Beeren ook worden gegeten: dochters Coby en Mieke werken in de zaak en serveren vier dagen per week iets te eten: gehaktballen, saté en stamppot.
Het café wordt al snel roemrucht in de Nieuwmarktbuurt, een plek waar gasten van allerlei pluimage elkaar ontmoetten: punkers, krakers, studenten en buurtbewoners. Er wordt tot diep in de nacht doorgedronken aan de eikenhouten bar met koperen tap, en er wordt druk geklaverjast en getoept om brommers fietsen of de fooienpot.
Gerrit van Beeren groeit in die jaren uit tot een soort stamhoofd van de Nieuwmarktbuurt. Hij kent alles en iedereen, en is nooit te beroerd om te helpen. Berooide studenten kunnen bij hem komen werken om hun barrekening af te betalen, en kunstenaars met een lege maag kunnen hun kunstwerken ruilen voor een warme maaltijd.
In 1988 wordt het café officieel omgedoopt tot eetcafé: de keuken die altijd achterin de zaak was, verdwijnt naar de kelder. Iedere dag werd er een dagschotel geserveerd; voor 9,98 gulden.

Verkocht

In 1994 verkoopt Gerrit zijn café, en verkast hij naar het Leidseplein, waar hij café Eijlders overneemt. Het pand blijft echter eigendom van de familie Van Beeren, en dochters Coby en Mieke verhuren de zaak nu nog aan de huidige uitbaters: Roelien, die geboren en getogen is in de Nieuwmarktbuurt en in 1999 haar eerste baantje kreeg in de keuken van het restaurant, en chef Pim, die na de koksopleiding al snel de weg vond naar het eetcafé, en daar inmiddels alweer sinds 2003 werkzaam is.

De wijnkaart

In samenwerking met onze wijnleverancier Wines Unlimited
hebben wij een prachtige wijnkaart samengesteld met wijnen van zelfstandige veelal kleine wijnproducenten uit Europa die culinair zeer inzetbaar zijn. Een brede selectie van stijlen, druiven en afkomst, het meerendeel van onze
producenten werken duurzaam, zuiver of biologisch.

Buiten de kaart om

Tevens bieden wij iedere dag een aantal gerechten buiten de kaart om, die u aantreft op de schoolborden.

U ziet, eetcafé van Beeren biedt u een uitgebreide kaart met wisselende gerechten. Niet alleen per seizoen maar ook per dag treft u steeds weer nieuwe verleidelijke gerechten aan. Kenmerkend voor onze keuken is dat wij gebruik maken van dagverse en biologische groente en dat wij zoveel mogelijk zelf onze basisproducten bereiden. Via deze link kunt u de dessert- en borrelkaart bekijken.

Borrel en dessert

Ontdek onze selectie van heerlijke borrels en desserts, bereid met de beste lokale ingrediënten. Of u nu een zoetekauw bent of een liefhebber van een goed drankje, er is iets voor iedereen. Blader door onze borrel- en dessertkaart en maak uw eetervaring compleet!

De tuin der tuinen...

Ons terras is het hele jaar door geopend. In de zomer kunt u fijn buiten eten in onze romantische binnentuin achter het restaurant. En in de winter kunt u onder het genot van terrasverwarming en warme dekens toch nog genieten van de buitenlucht. U vindt hier een oase van rust middenin het centrum van Amsterdam. Buiten eten is echter wel gebonden aan de afspraak met gemeente en buurtbewoners dat de tuin om 22.30 uur sluit. Dit om de rust te behouden en overlast tot een minimum te beperken. Wij vragen hiervoor dan ook uw begrip en medewerking. U kunt na 22.30 uur de avond uiteraard binnen voortzetten.
Vaak kunnen we op de dag zelf pas aangeven of de tuin open zal gaan, aangezien het Hollandse weer niet altijd even stabiel is en de tuin niet overdekt. Het zal zelfs zo kunnen zijn dat er pas om 17.00 uur besloten wordt wat we die avond gaan doen.

Reserveringen

Het is mogelijk om bij ons een tafel te reserveren. U kunt dit hier online doen of u kunt na 16.00 uur bellen met telefoonnummer 020-6222329. Soms komt het voor dat er niet opgenomen wordt, wat vaak betekent dat u het wisselgesprek bent, probeert u het dan nogmaals.

Het is mogelijk om met een groep bij ons te dineren. De wenselijke groepsgrootte is 6-10 personen. Wilt u met een groot gezelschap komen lunchen? (20-30 personen) Informeer dan naar de mogelijkheden via pz.vanbeeren@gmail.com.

De reservering houden we 20 minuten vast. Als u later komt, bel dan even! We reserveren circa 80% van de tafels, zodat passanten ook nog een kans hebben. Wij raden u dan ook aan om daags van tevoren te reserveren. Geeft ons systeem aan dat we vol zitten? Dan kunt u ons altijd nog even bellen om met de bediening te overleggen of er toch nog een mogelijkheid is om bij ons te reserveren.

Contact

Telefoonnummer: 0206222329 Iedere dag vanaf 16.00 te bereiken.
Iedere dag geopend!
Ma t/m Vr zijn wij geopend vanaf 17.00, Za & Zo vanaf 16.00.

Eetcafé van Beeren is gesitueerd in de Nieuwmarktbuurt in het centrum van Amsterdam. Het adres is Koningsstraat 54. Vanaf het Centraal Station loopt u in een kleine 10 minuten naar Van Beeren.

We zijn ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Als u met de metro gaat, stapt u bij halte Nieuwmarkt uit en neemt u uitgang Koningsstraat. Eenmaal buiten slaat u rechts af en na 50 meter bereikt u Van Beeren.

We raden het af om met de auto te komen omdat er weinig parkeerplek is en het parkeertarief per uur erg hoog ligt in het centrum van Amsterdam. De parkeergarage Waterlooplein in de Valkenburgerstraat is een goed alternatief op ongeveer 10 minuten loopafstand.

Zie de 9292OV-site voor een routebeschrijving. Of klik op de kaart hieronder.